Kasvojen kuiva ja kutiseva iho

Kasvojen ihoreaktiot kuten punertavat laikut, kutina tai ihottumat voivat johtua useista syistä. Syyt voivat olla kroonisia kuten ekseema, akne tai ruusufinni, allergiset reaktiot jollekin ruoka-aineelle tai jopa yliherkkyys tietylle aineelle kuten pesuaineelle tai synteettisille tai karheille kankaille. Ihoreaktiot voivat johtua myös ympäristötekijöistä kuten liiasta auringolle altistumisesta, lämpötilan tai ilman kosteuden muutoksista tai ilmastoinnista. Jopa stressi saattaa vaikuttaa ihoosi - lue täältä lisää stressistä ja ihottumasta.

Herkkä iho aikuisilla on yleistymässä ja monissa viime vuosien tutkimuksissa määritellään, mitä tämä tarkoittaa. Onneksi markkinoille on tullut myös useita tuotteita, jotka on tarkoitettu nimenomaan herkälle iholle.

Herkkä ja kutiseva iho

Käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen selvittääksesi, miksi esimerkiksi kasvojesi iho kutisee ja minkälainen hoito siihen auttaisi. Alla tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ihon kutinaa tai ärsytystä sekä keinoja, joista voi olla apua.

Allergiat aiheuttavat kutinaa & kuivuutta

Monet ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisen reaktion - tavallisimpia ruoka-aineallergioiden aiheuttajia ovat maito, kananmunat, pähkinät, kastanja, kala tai äyriäiset. Muita allergioita voivat olla pöly- tai siitepölyallergiat, joita usein kutsutaan heinänuhaksi tai allergiseksi nuhaksi tai riniitiksi. Mikäli epäilet kärsiväsi allergisesta reaktiosta, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Myös apteekeista ilman reseptiä saatavista allergialääkkeistä voi olla apua kutinaan.

 

Muita ympäristötekijöitä

Koska kasvomme ovat jatkuvasti alttiina ärsykkeille, ovat ne luonnollisesti myös erittäin herkät kutinalle ja ihoärsytyksille. Ulkoisiin ihoreaktion aiheuttaviin ärsykkeisiin kuuluvat äärimmäiset ilmanlämpötilat tai auringolle altistuminen, jolloin iholle voi nousta ns. hikirakkula (ns. miliaria rubra) tai auringonpolttama. Käytä aina aurinkosuojavoidetta ja vältä aurinkoa päivän kuumimpana aikana. Lue täältä lisää aurinkoherkästä ihosta ja auringon polttamasta ihosta.

Kosteusvoide auttaa kasvojen kuivaa ihoa

Kosmetiikan käyttöön liittyvät reaktiot

Kosmetiikan käyttöön liittyvät yliherkkyysreaktiot ovat lisääntyneet, ja aiheuttajia ovat niin iho-, hius-, kynsi- kuin silmäkosmetiikka. Reaktiot voivat vaihdella eri asteisista ihoärsytyksistä voimakkaisiin allergisiin reaktioihin ja näkyvät yleisimmin kasvoilla. Mikäli sinulla on hyvin herkkä iho, testaa uusia tuotteita ennen niiden käyttöönottoa ja jos epäilet, että jokin tietty tuote aiheuttaa oireita,harkitse tuotteen käytön lopettamista.

Miten lievittää ja hoitaa kasvojen ihon kutinaa ja ärsytystä?

Ihottuma tai muiden kutinaa ja ärsytystä aiheuttavien ihovaivojen hoitosuositusten lisäksi voi oireisiin saada helpotusta seuraavilla keinoilla:

  • Vältä kutisevan alueen raapimista, sillä se voi pahentaa oireita ja johtaa tulehdukseen.
  • Viileästä, kosteasta kompressiosta saattaa olla apua ja jos iho on kuiva, käytä kosteusvoidetta kun iho on vielä kostea pesun jälkeen
  • Käytä mietoja saippuoita tai puhdistusaineita, jotka eivät sisällä voimakkaita hajusteita. Tämä koskee myös pyykinpesuaineita.
  • Kurkkunaamio kasvoilla voi auttaa ihon kosteutuksessa ja tuntuu iholla viileältä ja raikkaalta
  • Pese aina lämpimällä vedellä, älä koskaan kuumalla.

Kortisoniton Bepanthen Anti-Exem -voide sopii koko perheen kutiavan, ärtyneen ihon ja ihottuman päivittäiseen hoitoon.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506