Vaippaihottuman oireet & aiheuttajat

Vauvan iho on aikuisten ihoa herkempi – vauvan ihottuma

Vauvan iho on aikuisten ihoa ohuempi ja pehmeämpi ja erittäin paljon herkempi. Sen pH-arvo on myös suurempi, minkä vuoksi se on herkempi ärsykkeille. Vaikka vauvalla olisikin vaippaihottuma, ei kuitenkaan tarvitse ajatella, että on tehnyt jotain väärin, sillä vaippaihottuma on hyvin yleistä ja helppo hoitaa sopivilla keinoilla. Bepanthen-tuoteperheestä löytyy vauvan herkkää ihoa suojaavia säilöntäaineettomia, tuoksuttomia ja väriaineettomia tuotteita.

Mitä vaippaihottuma ja sen oireet ovat?

Vaippaihottumaa voi ilmaantua milloin tahansa vaippojen käyttöaikana. Useimmilla lapsilla on tänä aikana vaippaihottumaa, joka ilmenee punoituksena, haavaumina, turvotuksena tai näppylöinä vauvan pakaroissa, reisissä ja sukuelimissä. Vaippaihottuman alueella iho voi tuntua kuumalta kosketettaessa.

Vaippaihottuma ja sen oireet

Vaippaihottuman riski muuttuu vauvan kasvaessa. Ensimmäisten kahdentoista kuukauden aikana vaippaihottuma on hyvin tavallista, koska ulostetta tulee tiheämmin ja vauvan iho on ohuempaa, läpäisevämpää ja sen pH-arvo on suurempi. Bepanthen-voide on kehitetty hoitamaan vaippaihottumaa. Voide ravitsee syvältä jopa herkintä ihoa, sillä se muodostaa hankausta ehkäisevän suojakerroksen, joka on vedenpitävä mutta antaa silti ihon hengittää. Bepanthen-voide edesauttaa hellävaraisesti ihon luonnollista uudistumista samalla, kun se kosteuttaa ihoa ja pitää sen pehmeänä ja sileänä.

Miten vaippaihottuma vaikuttaa vauvaan?

Vauva voi olla levoton ja saattaa alkaa itkeä kosketettaessa tai pestäessä ja herätä tavallista useammin yöllä hankalan olon vuoksi.

 

Mikä aiheuttaa vaippaihottumaa?

Likaantuneet vaipat aiheuttavat vaippaihottumaa

Vaippaihottumaa aiheuttaa yleisimmin likaantuneiden vaippojen ja hankauksen yhdistelmä. Vauvan herkkä iho tulee araksi ja haavoittuvaksi, kun se altistuu virtsan luonnollisesti sisältämille ärsyttäville aineille ja ulosteen ärsyttäville aineille ja entsyymeille. Vaippaihottumaa pahentaa tiukka vaippa, joka sekä hankaa ihoa että rikkoo sen suojakerroksen ja myös estää ilman kiertämistä.  Jotkin vauvalle tarkoitetut puhdistuspyyhkeet ja puhdistusaineet voivat myös ärsyttää ihoa.

Vaippaihottumaa esiintyy todennäköisemmin, jos vauva:

  • on keskonen
  • on sairas
  • on rokotettu hiljattain
  • saa antibioottihoitoa
  • sairastaa ripulia
  • on vierotusvaiheessa
  • on taipuvainen perinnölliseen ihottumaan

 

Milloin vaippaihottuman vuoksi kannattaa mennä lääkäriin?

Vaippaihottuma on hyvin yleistä

Vaippaihottuma on hyvin yleistä, ja useimmiten se paranee nopeasti oikealla hoidolla, esimerkiksi käyttämällä Bepanthen-voidetta. Jos vaippaihottuma pitkittyy yli viikon mittaiseksi, alkaa voimakkaasti punoittaa, ilmaantuu kraattereita, haavaumia tai jos ihottumaläiskiä leviää vaippa-alueen ulkopuolelle, ihottuma on paras näyttää neuvolassa tai lääkärille. 

Lue täältä lisää vaippaihottuman hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen 50 mg/g voide ja Bepanthen 50 mg/g emulsiovoide: Käyttöaihe: Paikallisesti käytettynä edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista. Vaikuttava aine: dekspantenoli. Annostus: Levitetään kerran tai useita kertoja päivässä vaurioituneelle alueelle. Älä käytä: Jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Varoitukset ja varotoimet: Keskustele lääkärin kanssa, ellei olosi parane tai se huononee. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetolyhennelmä perustuu 27.01.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin/päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Bayer Oy. Lue pakkausseloste.
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Bepanthen Eye. Valmistaja: CE0483, Penta Arzneimittel GmbH, Saksa. Bepanthen SensiCalm. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Bepanthen Anti-Scar. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Lue käyttöohje.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506