Vaippaihottuman oireet & aiheuttajat

Vastasyntynyt vauva on ihana ja yksi ihanimmista asioista on vauvan pehmeä iho.

Vauvan iho on aikuisten ihoa herkempi – vauvan ihottuma

Vauvan iho on aikuisten ihoa ohuempi ja pehmeämpi ja erittäin paljon herkempi. Sen pH-arvo on myös suurempi, minkä vuoksi se on herkempi ärsykkeille. Vaikka vauvalla olisikin vaippaihottuma, ei kuitenkaan tarvitse ajatella, että on tehnyt jotain väärin, sillä vaippaihottuma on hyvin yleistä ja helppo hoitaa sopivilla keinoilla. Bepanthen-tuoteperheestä löytyy vauvan herkkää ihoa suojaavia säilöntäaineettomia, tuoksuttomia ja väriaineettomia tuotteita.

Mitä vaippaihottuma ja sen oireet ovat?

Vaippaihottumaa voi ilmaantua milloin tahansa vaippojen käyttöaikana. Useimmilla lapsilla on tänä aikana vaippaihottumaa, joka ilmenee punoituksena, haavaumina, turvotuksena tai näppylöinä vauvan pakaroissa, reisissä ja sukuelimissä. Vaippaihottuman alueella iho voi tuntua kuumalta kosketettaessa.

Vaippaihottuma ja sen oireet

Vaippaihottuman riski muuttuu vauvan kasvaessa. Ensimmäisten kahdentoista kuukauden aikana vaippaihottuma on hyvin tavallista, koska ulostetta tulee tiheämmin ja vauvan iho on ohuempaa, läpäisevämpää ja sen pH-arvo on suurempi. Bepanthen-voide on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan vaippaihottumaa. Voide ravitsee syvältä jopa herkintä ihoa, sillä se muodostaa hankausta ehkäisevän suojakerroksen, joka on vedenpitävä mutta antaa silti ihon hengittää. Bepanthen-voide edesauttaa hellävaraisesti ihon luonnollista uudistumista samalla, kun se kosteuttaa ihoa ja pitää sen pehmeänä ja sileänä.

Miten vaippaihottuma vaikuttaa vauvaan?

Vauva voi olla levoton ja saattaa alkaa itkeä kosketettaessa tai pestäessä ja herätä tavallista useammin yöllä hankalan olon vuoksi.

 

Mikä aiheuttaa vaippaihottumaa?

Likaantuneet vaipat aiheuttavat vaippaihottumaa

Vaippaihottumaa aiheuttaa yleisimmin likaantuneiden vaippojen ja hankauksen yhdistelmä. Vauvan herkkä iho tulee araksi ja haavoittuvaksi, kun se altistuu virtsan luonnollisesti sisältämille ärsyttäville aineille ja ulosteen ärsyttäville aineille ja entsyymeille. Vaippaihottumaa pahentaa tiukka vaippa, joka sekä hankaa ihoa että rikkoo sen suojakerroksen ja myös estää ilman kiertämistä.  Jotkin vauvalle tarkoitetut puhdistuspyyhkeet ja puhdistusaineet voivat myös ärsyttää ihoa.

Vaippaihottumaa esiintyy todennäköisemmin, jos vauva:

  • on keskonen
  • on sairas
  • on rokotettu hiljattain
  • saa antibioottihoitoa
  • sairastaa ripulia
  • on vierotusvaiheessa
  • on taipuvainen perinnölliseen ihottumaan

 

Milloin vaippaihottuman vuoksi kannattaa mennä lääkäriin?

Vaippaihottuma on hyvin yleistä

Vaippaihottuma on hyvin yleistä, ja useimmiten se paranee nopeasti oikealla hoidolla, esimerkiksi käyttämällä Bepanthen-voidetta. Jos vaippaihottumaa on ollut jo usean päivän ajan, ihottuma alkaa levitä vaippa-alueen ulkopuolelle, iho on rikki ja vuotaa nestettä tai jos vauva on kuumeinen, kyseessä voi olla tulehdus. Vaikka nämä oireet ovat yleisiä eikä niiden vuoksi tarvitse välttämättä olla huolissaan, on silti hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Lue täältä lisää vaippaihottuman hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506