Tietoa kehon arvista ja arpikudoksesta

Arvet kertovat matkastamme läpi elämän puutarhatöissä saaduista naarmuista suuriin leikkauksiin ja palauttavat mieleen niin hyviä kuin huonoja muistoja. Ihovammojen jäljiltä jää helposti arpia. Arpeutumatta paranevat vain pintahaavat, jotka eivät ulotu syvempiin ihokerroksiin. Elimistö pyrkii saamaan haavan umpeen mahdollisimman pian. Mitä kauemmin haava pysyy avoimena, sitä suurempi vaara on, että elimistöön pääsee mikrobeja tai tulehdusta aiheuttavia vierasesineitä.

 

Haavan paranemisprosessi

Heti haavan syntymisen jälkeen käynnistyy monimutkainen paranemisprosessi, jossa on useita päällekkäisiä vaiheita:

 

1) Tulehdusvaihe

Verenvuoto lakkaa ja tulehdusreaktio alkaa poistaa kuollutta soluainesta ja mikrobeja sekä suojella elimistöä lisävaurioilta. Tämän yhdestä kolmeen päivää kestävän vaiheen aikana on suositeltavaa käyttää antiseptista valmistetta. Haavan reunoissa saattaakin olla tässä vaiheessa turvotusta ja hiukan punoitustakin.

 

2) Korjausvaihe

Haavan paraneminen – arven hoito

Vauriokohtaa ympäröivässä kudoksessa syntyy kollageenia, joka auttaa ihon korjaantumisessa ja täyttää haavan jättämän aukon. Tämän 3–15 päivää kestävän vaiheen aikana suositellaan käytettäväksi haavan paranemista edistävää voidetta.

3) Uudelleenmuodostumisvaihe

Tässä vaiheessa kollageenisäikeet järjestyvät uudelleen haavan ihokudoksen vahvistamiseksi. Tämä vaihe voi kestää jopa kaksi vuotta ja määrittää arven lopullisen ulkonäön. On suositeltavaa käyttää silikonigeeliä, kuten Bepanthen Anti-Scar -arpigeeliä ihon kosteuden säilyttämiseksi, koska kuivassa ihossa arpi on näkyvämpi. Arven kypsymiseen voidaan vaikuttaa ensimmäisen vuoden aikana arvenhoitotuotteilla.

 

Tekijät, jotka tekevät arvista näkyvämpiä

Arven lopulliseen ulkonäköön vaikuttavat monenlaiset tekijät. Arvista tekevät näkyvämpiä:

Arpien hoito
  • kuiva iho
  • infektio ja tulehdus haavan paranemisen alkuvaiheessa
  • voimakas altistuminen auringonvalolle
  • korujen tai vaatteiden aiheuttama hankaus
  • voimakas paine tai venyminen, joka voi muuttaa vaurioituneen ihon pintakuviointia
  • yleinen kuivuminen
  • kollageenin liikatuotanto
  • perinnöllinen arpeutumistaipumus
  • arven sijainti alueella, jossa iho venyy luonnollisesti, esim. nivelet, selkä, korvalehdet, kaula tai rintalasta.

Lue täältä lisää arpien hoidosta Bepanthen Anti-Scar -arpigeelillä.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen 50 mg/g voide ja Bepanthen 50 mg/g emulsiovoide: Käyttöaihe: Paikallisesti käytettynä edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista. Vaikuttava aine: dekspantenoli. Annostus: Levitetään kerran tai useita kertoja päivässä vaurioituneelle alueelle. Älä käytä: Jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Varoitukset ja varotoimet: Keskustele lääkärin kanssa, ellei olosi parane tai se huononee. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetolyhennelmä perustuu 27.01.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin/päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Bayer Oy. Lue pakkausseloste.
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Bepanthen Eye. Valmistaja: CE0483, Penta Arzneimittel GmbH, Saksa. Bepanthen SensiCalm. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Bepanthen Anti-Scar. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Lue käyttöohje. 
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506