Aurinkoihottuma & auringon aiheuttamat ihoärsytykset

Ihmisille, jotka kärsivat aurinkoherkästä tai auringolle reagoivasta ihosta, ulkona oleminen voi olla vaikeaa ja kivuliasta. Jopa herkkäihoisille voi auringossa oleminen olla vaikeaa, kun monet aurinkosuojavoiteet tai kuumuus aiheuttavat ihoärsytystä.

 

Mitä aurinkoihottuma (valoihottuma) on?

Mitä aurinkoihottuma on?

Sanaa valoherkkyys käytetään viittaamaan eri oireisiin tai iho-ongelmiin, jotka joko aiheutuvat tai pahenevat auringossa ja yleensä ilmenevät ihottumana. Valoherkkyyttä voi esiintyä kenellä tahansa, mutta vaaleaihoiset (erityisesti punahiuksiset ja sinisilmäiset) ovat usein taipuvaisempia. Reaktio aiheutuu altistumisesta UVB- tai UVA-säteille tai molemmille, joten se koskee vain niitä ihon alueita, jotka ovat suoraan alttiina auringonsäteille. Kun ihmiset sanovat olevansa allergisia auringolle, he todennäköisesti kärsivät jonkinasteisesta valoherkkyydestä. Mikäli auringon aiheuttama reaktio rajoittaa jokapäiväistä elämääsi , sinun kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka pystyy neuvomaan sinulle sopivimmasta hoitovaihtoehdosta.

Aurinkoihottuma vai kuumuuden aiheuttama ihottuma

Valoihottuma (ns. PMLE) on kutiseva ja polttava ihottuma, joka kehittyy niille ihonalueille, jotka ovat olleet alttiina auringonvalolle ja joka aiheutuu UVA- ja UVB-säteiden pääsemisestä iholle. Valoihottuma on yleisempää naisilla kuin miehillä sekä vaaleihoisilla ja se voi vaihdella lievästä vakavaan ihottumaan; sen voi aiheuttaa ihon altistuminen auringolle 30 minuutin tai monen tunnin ajan. Kuumuus aiheuttaa myös punaista, kutisevaa ihottumaa, sen syy ei kuitenkaan ole ihon altistuminen auringolle, vaan korkea lämpötila. Kuumuuden aiheuttama ihottuma syntyy, kun hikirauhaset menevät tukkoon ja voi koskea ketä tahansa, kuitenkin vauvat ja lapset ovat alttiimpia saamaan ihottumaa kuumuuden takia.

 

Aurinkoihottuman ehkäisy ja hoito

Paras tapa ennaltaehkäistä ihon valoherkkyysreaktioita on välttää aurinkoa, mutta se ei yleensä ole mahdollista tai edes toivottavaa. On kuitenkin muita ennaltaehkäiseviä tekoja, joita voit noudattaa

  • Rajoita auringossa oloaikaa etenkin keskipäivällä
  • Kun kevät tai kesä koittavat, altista itseäsi auringolle vähitellen useiden päivien aikana, sillä äkillinen auringolle altistaminen voi aiheuttaa ihoreaktion
  • Pidä hattuja, pitkiä väljiä vaatteita sekä aurinkolaseja – jos mahdollista sellaisia, joissa kaikissa on UV-suoja
  • Käytä laajakirjoista, vedenpitävää voidetta, jossa on vähintään 30 aurinkosuojakerroin, ja lisää sitä useaan otteeseen päivän mittaan
  • Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa valohoidon mahdollisuudesta auttamaan kehoasi valmistautumaan tulevaan aurinkoiseen aikaan
Aurinkoihottuman ja auringonpolttamien ehkäisy

Ihoreaktiosi hoitamiseksi on paras kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Hän osaa neuvoa eri hoitovaihtoehdoista. Kannattaa myös vältellä auringossa olemista silloin kun iho on paranemassa ärsytysreaktiosta.

Kuumuden aiheuttamien ihottumien ehkäisy ja hoito

Liiallisen kuumuden ja kosteuden välttäminen ovat avainasemassa kuumuuden aiheuttaman ihottuman ennaltehkäisyssä ja hoidossa – viileä kylpy tai suihku voivat auttaa rauhoittamaan ihoa. Löysät, puuvillaiset vaatteet voivat myös auttaa sinua pysymään viileänä ja estämään hikoilua. Kutinaan voi auttaa sen lievitykseen tarkoitettu voide apteekista. Ihottuma paranee yleensä parissa päivässä. Kevyempi Bepanthen-emulsiovoide soveltuu erityisesti pienehköjen ihovaurioiden ja ihoärsytysten (esim. auringonpolttamat ja röntgen- tai UV-valohoidon seurauksena aiheutuvat ärsytykset) hoitoon. Lue lisää täältä.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506