Naarmujen ja pienten haavojen hoito

Meille kaikille käy haavereita. Oli sitten kyseessä keittiöveitsen lipsahdus tai kaatuessa naarmuuntunut polvi tulisi pienet haavat kuten viillot ja naarmut silti ottaa vakavasti ja hoitaa mahdollisimman nopeasti. Kun sinulla tai perheenjäsenelläsi on verta vuotava viilto tai naarmu, noudata näitä ohjeita:

Naarmujen ja pienten haavojen hoito voiteella
 1. Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa siteellä tai puhtaalla pyyhkeellä ja mikäli mahdollista tai välttämätöntä, nosta vuotoalue sydämen korkeuden yläpuolelle veren virtauksen vähentämiseksi.
 2. Varmista että kätesi ovat puhtaat, minkä jälkeen poista haavasta vierasesineet kuten lika. Desinfioi haava antiseptisellä aineella. Tämä puhdistaa haavaa ja pienentää sen likaantumisriskiä
 3. Peitä haava steriilillä siteellä tai laastarilla.

Milloin hoitoon?

 • Jos verenvuotoa ei saada loppumaan 
 • Jos on kyseessä valtimohaava 
 • Jos haavan ympärillä oleva iho on tunnoton 
 • Jos haava on suuri tai siinä on runsaasti kudosvaurioita
   

Varo bakteeritulehduksia

Vaikka kaikkia ohjeita tulehduksen ennaltaehkäisemiseksi olisikin noudatettu, saattaa jokin arvaamaton tekijä kuitenkin edesauttaa tulehduksen syntyyn. Jotkut asiat kuitenkin antavat viitettä tulehdusriskistä kuten haavan rosoinen reuna tai haavan likaantuminen tai märkiminen. Tulehduksen merkkejä voivat olla:

 • turvotus, punoitus sekä haavan kipeytyminen ajan kuluessa kivun vähemisen sijaan
 • haavan märkiminen
 • epämiellyttävä haju haavassa
 • pyörrytys tai sydämentykytys
 • korkea kuume tai yleinen huonovointisuus

 

Haavan paranemisen vaiheet

Haavan paranemisprosessissa on useita eri vaiheita. Ensimmäinen keskittyy verenvuodon tyrehdyttämiseen:

 • Haavan alueelle johtavat verisuonet supistuvat, jolloin verenvuoto vähenee (ns. vasokonstriktio)
 • Verihiutaleet kerääntyvät vuotokohtaan ja yhdessä veren hyydyttävien proteiinien kanssa hyydyttävät vuodon ja muodostavat tulpan (ns. fibriinitulpan), joka tyrehdyttää verenvuodon ja muuttuu ruveksi
Haavanhoito ja ihonhoito

Kun verenvuoto on tyrehtynyt aiemmin supistuneet verisuonet laajentuvat, jotta tulehduksia torjuvat valkosolut pääsevät kerääntymään vaurioituneelle alueelle ehkäisemään ja puolustautumaan tulehduksia vastaan.

Haavan paranemiseen ja uudelleenrakentamisvaiheeseen kuuluu arpikudoksen muodostuminen ruven alla, mikä sulkee haavan. Tätä tukee kollageenin muodostuminen haavan alueella. Arpikudos muodostuu yleensä noin kolmen viikon jälkeen haavan syntymisestä. Haavan paranemisvauhtiin vaikuttavat esimerkiksi ihmisen ikä, ravinto, muut tulehdukset tai sairaudet. Siihen vaikuttaa myös kosteuden määrä iholla – heti haavan umpeuduttua on tärkeää pitää sekä uusi iho että iho haavan ympärillä kosteana tulehduksen ja arpeutumisen vähentämiseksi ja terveen ihonsuojakerroksen tukemiseksi.

Bepanthen-voiteet sopivat hyvin haavojen ja naarmujen hoitoon. 

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

 • L.FI.MKT.12.2020.6506