Miten hoitaa ihottumaa kasvoissa tai kasvojen alueella

Ihottuma on yleisintä alueilla, joilla ihon suojakerros on ohuin (herkät ihonalueet), minkä vuoksi moni kärsii ihottumasta kasvojen ja niskan alueella. Kuten ihottumasta kärsivät tietävät, voivat ihottuman pahenemisvaiheet tai krooninen ihottuma kasvojen alueella olla erittäin vaikeita sekä fyysisesti että henkisesti.

Ihottuma kasvoissa

On olemassa useita hoitomuotoja, joita terveydenhuollon ammattilaiset voivat suositella, jos kasvoilla esiintyvä ihottuma vaikuttaa elämääsi. Nämä vaihtelevat paikallisista voiteista kuten kortikosteroidivoiteet suunkautta otettaviin hoitoihin, jotka auttavat hillitsemään tulehdusta tai kutinaa, jopa vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin kuten valohoito. Vaikka valitsisitkin jonkin näistä hoitomuodoista on kuitenkin asioita, joita voit tehdä jokapäiväisessä elämässäsi kasvoilla esiintyvän ihottuman lievittämiseksi.

Ihottumaa kasvoissa, kaulassa tai suun ympärillä. Miten hoidan ihoani?

Kuten varmasti tiedätkin on kuiva iho yksi ihottuman pääoireista. Kun iho on kuiva, ihon suojakerros ei ole yhtä vahva ja tämä johtaa siihen, että kosteutta häviää iholta nopeammin ja se on alttiimpi tulehduksille. Siksi ihon kosteuttaminen on avain ihottuman hoitoon. Perusvoiteita, hoitavia kosteuttavia voiteita, jotka auttavat vähentämään kosteuden haihtumista ja suojaamaan ihoa voidaan käyttää ihon pitämiseksi kosteana useita kertoja päivässä (noudata käyttöohjeita tai terveydenhuollon ammattilaisen antamia suosituksia), mieluiten heti pesun jälkeen, kun iho on vielä kostea. On olemassa useita perusvoidetyyppejä saippuankorvikkeista paksuihin voiteisiin ja ne voivat sisältää useita eri vaikuttavia aineita. Ehkä sinulle sopii tietty tapa käyttää eri voiteita esimerkiksi illalla voit käyttää paksuja voiteita ja päivällä kevyempiä emulsiovoiteita.

 

Muita ihonhoitovinkkejä kasvojen ihottumaan

Kasvojen ihottuman ja ihon hoito
 • Vältä kasvojen koskettelua, sillä tämä voi levittää tulehdusta ja ärsyttää ihoa
 • Pidä hiukset puhtaina, sillä kasvoille tuleva likainen tukka saattaa ärsyttää ihoa
 • Koska kasvojen iho on enemmän alttiina ulkoisille ärsykkeille, on sinun hyvä olla joustava ihonhoitotavoissasi, jotta iho pystyy sopeutumaan lämpötilan ja kosteuden vaihteluihin
 • Jos käytät purkkituotteita putkilon sijaan, käytä esimerkiksi puhdasta lusikkaa sormien tai käden sijasta
 • Taputtele iho kuivaksi, älä hiero
 • Pestessä käytä lämmintä (ei kuumaa) vettä

Meikin käyttö

Jos käytät säännöllisesti meikkiä, olet varmasti huomannut, että useat eri tuotteet voivat pahentaa ihottumaa sen sijaan, että auttaisivat sen peittämisessä. Usein tarvitaan kokeiluja ja erehdyksiä itselle parhaiten sopivien tuotteiden löytämisessä, sillä mieltymykset vaihtelevat ihmisestä toiseen ja ihosta toiseen, mutta tässä muutamia asioita, joita kannattaa pitää mielessä. On suositeltavaa aina kokeilla aiheuttaako tuote epätoivottavan reaktion tai ihoärsytystä ennen kuin sitä alkaa käyttää säännöllisesti.

 • Yritä pitäytyä meikeissä, jotka ovat hypoallergeenisiä, eivät tuki ihohuokosia ja jotka on tarkoitettu herkälle iholle
 • Hajusteet aiheuttavat usein ärsytystä, käytä täysin hajusteettomia tuotteita
 • Monet ihmiset saavat oireita tuotteiden sisältämistä säilöntäaineista
 • Muista noudattaa meikkivalmistajien suosituksia niiden säilyvyydestä - etenkin silmämeikit tulisi vaihtaa joka kolmas tai neljäs kuukausi, sillä silmät ovat erityisen herkät
 • Vesipohjaisten tai vesiliukoisten meikkien käyttö helpottaa meikin poistamista ja ärsyttää ihoa vähemmän
 • Muista aina pestä kätesi ennen meikin laittoa ja pese säännöllisesti meikkisiveltimesi

Ihoreaktion hoidovaihtoehdoista kuten apteekista reseptillä tai ilman reseptiä saatavista kortikosteroidevoiteista on paras keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kannattaa myös välttää aurinkoa, kun iho on paranemisvaiheessa.

 

Ihottuma vauvan kasvoilla

Lapsilla ihottuma on tavallinen vaiva. Vauvoilla ihottumaa esiintyy useimmiten kasvoilla ja päänahassa ja sitä pahentavat tekijät kuten kuolaaminen, kesällä kuumuus tai talvella kylmyys, allergiat tai ärsykkeet kuten saippuat tai jotkin tekstiilit. Monet suositukset, jotka pätevät aikuisille koskevat myös ihottumasta kärsiviä lapsia ja näihin kuuluvat säännöllinen kylpeminen lämpimässä vedessä ja kosteuttavien voiteiden käyttö. Koska vauvan iho on erityisen herkkä, suosittelemme kuitenkin käymään terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, jolloin hän voi antaa parhaat neuvot sinulle ja vauvallesi. Kortisoniton Bepanthen SensiCalm emulsiovoide sopii koko perheen, myös vauvan kutiavan, ärtyneen ihon ja ihottuman päivittäiseen hoitoon.

Lue lisää vauvan ihottumasta täältä.

Bepanthen SensiCalm emulsiovoide

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

 • L.FI.MKT.12.2020.6506