Ihonhoitoa ihopäiväkirjan avulla

Jos kärsit ihottumasta tai jostain muusta ihovaivasta kuten herkkäihoisuudesta tai ärtyneestä ihosta, olet ehkä tietoinen tekijöistä, jotka laukaisevat pahenemisvaiheen - näitä tekijöitä voivat olla esimerkiksi liiallinen altistuminen auringolle, vahvat saippuat, jotkut ruoka-aineet tai jopa stressintäyteinen päivä. Etenkin kun on kyse ihottumasta tutkimukset näyttävät että useat tekijät, joilla ei mitään tekemistä perimän kanssa kuten ympäristö, fyysiset ärsykkeet ja allergeenit voivat kaikki edesauttaa tai aiheuttaa pahenemisvaiheen.

Ihopäiväkirja seuraa ihon kuntoa ja helpottaa ihonhoitoa

Koska päivittäisessä elämässämme on niin monia asioita, jotka saattavat pahentaa ihon kuntoa, voi ihopäiväkirjan pitäminen auttaa sinua seuraamaan, mitkä tekijät laukaisevat pahenemisvaiheen. Ihopäiväkirja voi myös auttaa ylläpitämään hyödyllisiä tapoja.

Muistathan ettei ihopäiväkirjan pitäminen korvaa lääkärin tekemää diagnoosia. Olethan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos olet huolissasi ihostasi tai mikäli sen huono kunto vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi. Keskustele ammatilaisen kanssa ennen kuin teet merkittäviä muutoksia päivittäisiin tapoihisi (esim. joidenkin ruoka-aineiden poistaminen ruokavaliostasi).

 

Ihopäiväkirja

Kuten minkä tahansa päiväkirjan kohdalla, jotta saat pidettyä jokapäiväisen kirjoittamisen motivaatiota yllä on sinun löydettävä sinulle sopiva tapa kirjata tietoja. Se voi olla esimerkiksi päiväkirjan - joko paperisen tai elektronisen - täyttäminen ennen nukkumaan menoa tai sen päivittäminen päivän mittaan. Minkä tai kenet tahansa valitsetkin päiväkirjan pitäjäksesi tulisi sinun kirjata ylös ihosi kunto sekä päivän mittaan tapahtuneet asiat, jolla epäilet olevan vaikutusta ihosi kuntoon.

 

Tekijöitä jotka saattavat vaikuttaa ihon kuntoon

Alla muutamia tekijöitä, jotka sinun kannattaa mahdollisesti ottaa huomioon päiväkirjassa. Toki voi olla myös muita asioita, jotka haluat sisällyttää kirjaasi.

 

Ulkoiset ärsykkeet

Ulkoisilla ärsykkeillä voi olla suuri vaikutus ihottumaan ja muihin ihoärsytyksiin. Kun kirjaat ylös, mitä voiteita käytät tai mitkä asiat pääsevät kosketuksiin ihosi kanssa, voi se auttaa sinua jäljittämään iho-ongelmiesi aiheuttajia. Tässä esimerkkejä tekijöistä, joita kannattaa vältellä tai ottaa huomioon:

Ulkoiset ärsykkeet ja ihottuma
  • Meikit tai meikkisiveltimet sekä muut ihotuotteet kuten kosteusvoiteet tai pesuaineet, jotka voivat sisältää ärsykkeitä
  • Muistathan pestä meikkisiveltimesi hellävaraisesti ja säännöllisesti sekä heittää pois vanhat meikit suositusten mukaisesti (esimerkiksi ripsiväri tulisi vaihtaa 3 kuukauden välein)
  • Ihonhoitotuotteet kuten käsi- tai vartalovoiteet
  • Hiustuotteet, jotka voivat ärsyttää myös kasvoja
  • Hajusteet
  • Saippuat ja vartalonpesuaineet, etenkin voimakkasti hajustetut
  • Pyykinpesuaineet sekä kodinpuhdistusaineet
  • Vaatteet, kiinnitä huomiota erilaisiin kankaisiin
  • Kannattaa myös kirjata tarkkaan ylös, mistä on ollut apua, kun olet kärsinyt ihoärsytyksestä/ ihottuman pahenemisvaiheessa kuten milloin ja kuinka usein olet käyttänyt jotain tuotetta

Ruoka-aineet

Eri ruoka-aineet voivat aiheuttaa ihottuman pahenemisen tai muita oireita sekä lapsilla että aikuisilla. Pidä kirjaa siitä, mitä syöt sekä mahdollisista reaktioista – tietyn ruoka-aineen vaikutus ihottumaan voi näkyä tuntien tai päivien jälkeen syömisestä. Terveellinen ruokavalio on yleensäkin tärkeä hyvinvoinnillemme. Voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen tai ravitsemusterapeutin kanssa, mutta tässä muutamia yleisiä suosituksia:

  • Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia – Maailman terveysjärjestön suosituksen mukaan hedelmiä ja vihanneksiä pitäisi syödä vähintää 400 g päivittäin, sillä ne ovat erinomainen kuidun, vitamiinien ja mineraalien lähde ja voivat auttaa ehkäisemään kroonisia sairauksia kuten joitain sydänsairauksia ja syöpää.
  • Muista juoda – aikuisen olisi suositeltavaa juoda päivittäin 6-8 lasia vettä (tai muita alkoholittomia juomia)
Ruoka-aineet ja ihottuma

Ennen kuin poistat ruokavaliostasi ruokia, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa; he voivat auttaa sinua virallisen diagnoosin kanssa ja antaa suosituksia siihen, miten sinun tulisi edetä. On hyvä olla tietoinen siitä, että ruoka ei vaikuta kaikkiin ihottumasta tai muista iho-ongelmista kärsiviin ja ruokavaliomuutokset, jotka eivät perustu oikeaan diagnoosiin voivat johtaa vakaviin ongelmiin.

Stressi

Stressi vaikuttaa ihon kuntoon ja stressiä aiheuttavien tekijöiden sekä elämäsi stressiaikojen ylöskirjaaminen voi auttaa sinua ymmärtämään, miten näiden suhde toisiinsa vaikuttaa juuri sinuun sekä auttaa sinua selviytymään niistä tilanteista. Lue täältä lisää stressistä ja ihottumasta.

Pesurutiinit

Luonnollisesti pesurutiinisi vaikuttavat eri ihoärsytysten ilmaantumiseen. On hyödyllistä tietää, jos muutokset pesutavoissasi ovat vaikuttaneet ihosi kuntoon, mutta ihopäiväkirja voi myös auttaa sinua pitämään yllä hyviä tapoja. Tässä joitakin asioita, joita kannattaa tarkkailla:

  • Vaikuttaako se miten usein käyt suihkussa tai saunassa tai peset kasvosi ihosi kuntoon?
  • Onko tietystä saippuasta tai kosteusvoiteesta apua tai haittaa ihollesi?
  • Noudatatko asianmukaisia suihku- ja kylpytapoja kuten lämpimän veden käyttö kuuman sijaan ja ihon taputtelu kuivaksi?
  • Kuinka usein koskettelet tai raavit ärtynyttä vartalon tai kasvojen ihoa ? Jos yrität välttää tätä, onko siitä apua?

Muistathan, että ihopäiväkirjan pitäminen ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemään diagnoosia, mutta voi auttaa sinua ymmärtämään ja hoitamaan iho-ongelmiasi itse. Suomalaisten luottotuotteen Bepanthen-voiteen lisäksi tuoteperheeseen kuuluu nykyään useita hellävaraisia ihonhoitotuotteita. Bepanthen-tuotteet löytyvät apteekista. Tutustu tuotteisiin.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen 50 mg/g voide ja Bepanthen 50 mg/g emulsiovoide: Käyttöaihe: Paikallisesti käytettynä edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista. Vaikuttava aine: dekspantenoli. Annostus: Levitetään kerran tai useita kertoja päivässä vaurioituneelle alueelle. Älä käytä: Jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Varoitukset ja varotoimet: Keskustele lääkärin kanssa, ellei olosi parane tai se huononee. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetolyhennelmä perustuu 27.01.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin/päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Bayer Oy. Lue pakkausseloste.
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Bepanthen Eye. Valmistaja: CE0483, Penta Arzneimittel GmbH, Saksa. Bepanthen SensiCalm. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Bepanthen Anti-Scar. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Lue käyttöohje.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506