Pienet palovammat

Pienten palovammojen hoito

Lieviin ns. ensimmäisen asteen palovammoihin johtavat tapaturmat tapahtuvat usein kotona. Syitä voi olla monia keittiötapaturmista kylpyhuoneessa sattuviin haavereihin. Ensimmäisen asteen palovammat voidaan hoitaa kotona perusesiavulla, mutta vakavampien palovammojen sattuessa tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Miten erottaa lievä palovamma vakavammasta? Mitkä ovat palovamman oireet?

Ensimmäisen asteen palovammaa voidaan hoitaa lievän palovamman tavoin, vaikka se tuntuisikin kivuliaalta. Ensimmäisen asteen palovamma vahingoittaa vain ihon ulommaista kerrosta ja vaikka se saattaakin olla kivulias ja iho punoittaa tai turpoaa, se ei ole vakavaa ja voidaan hoitaa kotikonstein. Tällainen palovamma harvemmin tulehtuu tai alkaa arpeutua. Useimmat auringonpolttamat ovat ensimmäisen asteen palovammoja ja niitä hoidetaan pitkälti samalla tavalla kuin muita lieviä palovammoja.
Toisen asteen palovammojen oireita voivat olla samat kuin yllämainitut sekä lisäksi vaaleanpunertava tai laikullinen iho sekä rakkulat. Jos palovamma on kooltaan alle 7 cm, voidaan sitä hoitaa lievän palovamman tavoin.

Seuraavissa tapauksissa tulisi hakeutua hoitoon välittömästi:

  • kun on kyseessä kemikaalien tai sähkön aiheuttama palovamma
  • kun iho palovammassa tai sen ympärillä on valkoinen tai hiiltynyt
  • kun iho on palanut rakoille käsissä, käsivarsissa, jalkaterissä, jaloissa, kasvoilla tai sukuelimillä
  • kun esiintyy runsaan savun hengittämisestä johtuvia oireita kuten palovammat kasvoilla, palaneet nenäkarvat, yskiminen tai hengitysvaikeudet
  • kun kyseessä on pieni lapsi tai raskaana oleva nainen
  • kun on kyseessä kämmentä suurempi palovamma

Tiesitkö että tehokkain keino viilentää lievää palovammaa on jään sijaan kylmä vesi?

 

Lievän palovamman hoito

  1. Viilennä: Poista ensimmäiseksi palovamman lähellä olevat vaatteet tai korut ja viilennä vamman aluetta juoksevan 5-25 asteisen veden alla 10-20 minuuttia. Älä puhko mahdollisesti muodostuvia pieniä rakkoja. Auringonpolttaman kyseessä ollessa hyppää tämän kohdan ohitse.
  2. Hoida: Levitä palovammaan viilentävää ja kosteuttavaa voidetta, geeliä tai vaahtoa. Kun iho palaa, se menettää kosteuden ylläpitokykynsä, jolloin ihon on vaikeampi parantaa itsensä ja sen kosteana pitäminen on erityisen tärkeää. Peitä palanut alue muovikääröllä tai sideharsolla aristavan ihon suojaamiseksi.
  3. Tukitoimenpiteet: Pidä alue puhtaana ja kosteana paranemisen edistyessä. Kipua voi lievittää miedolla kipulääkkeellä, jota saa apteekista. Kivun tulisi väistyä 2-3 päivän kuluessa.

 

Lievän palovamman hoito Bepanthen-voiteella

Bepanthen-voiteet edesauttavat ihon paranemista ja uudistumista, jos iho on palanut auringossa tai siinä on pieni palovamma. Bepanthen-voiteita voi käyttää, kun akuutti vaihe (2–3 päivää ihon palamisen jälkeen) on ohi ja ihoalueeseen voi koskea ilman kipua. Kevyempi Bepanthen-emulsiovoide on helppo levittää ja siksi se sopii erityisen hyvin kipeiden auringonpolttamien hoitoon.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen Emulsiovoide ja Bepanthen Voide. Edesauttaa pienten iho- ja limakalvovaurioiden paranemista. Vaikuttava aine dekspantenoli. Älä käytä valmistetta jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Lue pakkausseloste.
Bepanthen Tabletti. Vaikuttava aine dekspantenoli. Iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon suu- ja nielutulehduksissa. Lue pakkausseloste.
CE-MERKITTY LÄÄKINNÄLLINEN LAITE. Lue pakkausseloste.: Bepanthen Eye Silmätipat, Bepanthen Anti-Exem Creme, Bepanthen Anti-Scar.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506