Kuivat läiskät iholla

Meistä hyvin monella on ajoittain iholla kuivia läiskiä, milloin missäkin paikassa. Tyypillisiä esiintymispaikkoja ovat esimerkiksi kädet tai sääret. Kuivat läiskät saattavat tuntua karheilta, kutista ja hilseillä, eikä niiden ulkonäkö ehkä miellytä omaa silmää.

Ihon kuivumisen taustalla saattaa olla sekä sisäisiä että ulkoisia tekijöitä. Kuivien läiskien syntytavasta riippuu, miten niitä kannattaa ennaltaehkäistä ja hoitaa.

 

Miksi iho kuivuu?

Iho kuivuu, kun vettä (kosteutta) pääsee haihtumaan pois sen pinnalta. Näin käy, kun ihon uloimmassa kerroksessa olevien rasvojen määrä on liian pieni, eikä se riitä estämään syvemmissä kerroksissa olevan veden haihtumista.

Ihon kuivumisen taustalla voi olla lukuisia asioita. Tyypillisiä ihon kuivattajia ovat esimerkiksi kylmä talvi, kuiva huoneilma ja tiheät saippuapesut. Ihon kuivuminen lisääntyy iän myötä, kun iho ohentuu ja keramidien tuotanto vähenee. Ihosolut valmistavat keramideja pitkäketjuisista neutraaleista rasvoista, ja keramidit muodostavat yhdessä kolesterolin ja rasvahappojen kanssa veden haihtumista estävän rasvakerroksen ihossa.

Iholla näkyvät kuivat läiskät voivat olla myös ihottumaa. Ihottumia erotetaan toisistaan mm. ulkonäön, sijainnin ja tautihistorian perusteella, ja ne voivat olla tilapäisiä tai pitkäaikaisia. Lääkäri diagnosoi tarvittaessa, millainen ihottuma on kyseessä.

Ihopäiväkirja seuraa ihon kuntoa ja helpottaa ihonhoitoa

Erilaiset ihottumat

Ihottumat voidaan jakaa karkeasti sisä- ja ulkosyntyisiin ihottumiin. Sisäsyntyistä on esimerkiksi atooppinen ihottuma. Tällaiseen ihottumaan vaikuttavat ihon rakenne, ominaisuudet ja perintötekijät. Ulkosyntyisissä ihottumissa taustalla on ihon ärsytys, kosketusallergia tai muu ulkoinen ihottumaa aiheuttava tekijä. Tällainen on esimerkiksi allerginen kosketusihottuma.

Atooppista ihottumaa esiintyy suomalaisessa väestössä noin 10-20 %:lla. Ihottuma on krooninen, mutta sen kulku vaihtelee. Atooppiseen ihottumaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. psyykkiset tekijät, hikoilu, ruoka-aineet ja ihokosmetiikka. On tärkeää huolehtia atooppisen ihon ihon hyvästä kunnosta, koska iho voi tulehtua raapimisen seurauksena. Tärkeää on, ettei kutisevaa ihottumaa pääsisi tulemaan.

Kuinka hoidan kuivaa ihoa tai kuivia läiskiä iholla?

Kuivan ihon hoidon perustana on ihon rasvaaminen. Perusvoiteet korjaavat ihon kosteustasapainoa.

Voide valitaan omien mieltymysten mukaan ja riippuen käyttöpaikasta. Käsiin ja jalkoihin käytetään usein rasvaisempia voiteita kuin muualle kehoon, jonne keskirasvainen voide voi riittää. Satunnaisiin kuiviin läiskiin tai pieniin jo muodostuneisiin ihovaurioihin voi valita esimerkiksi rasvaisen voiteen, joka edesauttaa pienehköjen ihovaurioiden paranemista ja joka auttaa pitämään ihon kosteustasapainoa yllä. Myös vuodenajalla voi olla merkitystä. Talvella iho usein kaipaa rasvaisempaa voidetta kuin lämpimämmillä ja kosteammilla keleillä. Apteekista saat apua sopivan voiteen valintaan.

Säännöllinen hoito on tärkeää. Voiteiden teho riippuu nimittäin myös siitä, kuinka niitä käytetään. Silloin tällöin voiteen levittäminen ei ole yhtä toimivaa kuin tasaisin välein tapahtuva. Rasvaaminen 1 tai 2 kertaa päivässä säännöllisesti on usemmiten sopivasti. Iho kannattaa rasvata suihkun jälkeen kosteana, koska kosteus jää silloin ihoon sen sijaan että se hangataan pyyhkeellä pois.

Kun peset ihoa, voimakkaita pesuaineita kannattaa välttää. On olemassa myös erityisesti kuivalle iholle suunniteltuja pesuaineita, joita hyvin kuivaihoiset voivat kokeilla. Kevyellä perusvoiteella ihon puhdistaminen vesipesun sijaan on myös vaihtoehto, mutta kuivaihoisen ei ole tarpeen välttää vesipesua.

Hyvä ravitsemustila ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Terveellinen ruokavalio koostuu mm. runsaasta kasvisten ja hedelmien käytöstä, kuitupitoisista viljoista, maltillisesta lihan käytöstä ja pehmeiden rasvojen suosimisesta kovien sijaan. Puhdistettua viljaa ja lisättyä sokeria kannattaa välttää.

Jos ihon kutina on häiritsevää ja itsehoito ei tunnu riittävän, kannattaa lähteä lääkäriin.

Erilaisiin ihonhoitotuotteisiin voit tutustua esim. täällä: Bepanthen | Ihonhoitoa herkälle ja kuivalle iholle

Vinkki!

Satunnaisiin, kutiseviin kuiviin läiskiin ehjällä iholla voit kokeilla esim. Bepanthen SensiCalm emulsiovoidetta. Sen kortisoniton koostumus lievittää ihon kutinaa 30 minuutissa!

 

CH-20231130-27

  • L.FI.MKT.12.2020.6506