Vauvojen ja lasten ihottuma

Kun vauva tai leikki-ikäinen kärsii ihottumasta, se ei aiheuta kipua ja stressiä vain lapselle, vaan se on myös stressaava ja vaikea kokemus vanhemmille. On vaikeaa seurata vierestä kärsivää lasta, jonka ihon kutina ja epämukava olo häiritsevät yleistä mielentilaa ja unirytmiä. Onneksi on olemassa keinoja, joilla lievittää pienen lapsen oireita.

Vauvan ja lapsen ihottuman oireet

Vauvojen ja lasten ihottuma

Yleensä ihottuma-alue punoittaa ja kutisee, mikä voi johtaa ihon kuivumiseen, hilseilyyn ja jopa halkeiluun. Vauvoilla ihottuma alkaa useimmiten otsasta, poskista tai reisistä, jopa jo ensimmäisten elinkuukausien aikana. Yli kaksivuotiailla ihottumaa esiintyy useimmiten ihopoimuissa kuten kyynärpäissä, polvitaipeissa sekä ranteissa, nilkoissa ja käsissä.

Vauvan ja lapsen ihottuman aiheuttajia

Ihottuma on hyvin tavallinen vaiva, joka koskettaa jopa 20% maailman lapsista Tästä huolimatta ihottuman syitä ei tunneta varmasti, mutta tietyt tekijät ovat todennäköisiä myötävaikuttajia. Pienten lasten iho, erityisesti vauvojen iho, on herkempi ympäristön vaikutuksille kuin aikuisten iho, minkä vuoksi ulkoisilla tekijöillä on suurempi merkitys. Ulkoisiin ärsykkeisiin voivat kuulua tekijät villasta tai synteettisistä tekstiileistä liialliseen lämmitykseen tai saippuoihin ja jopa kuola vauvan kasvoilla voi aiheuttaa ihottumaa. Myös perinnöllisyystekijöillä on vaikutusta, sillä tutkimukset osoittavat, että lapset, joiden sisarukset tai vanhemmat kärsivät ihottumasta, saavat todennäköisemmin myös itse ihottumaa. Kolmas tekijä ovat allergiat, jotka voivat olla joko ruoka-aineallergioita tai allergioita jollekin ulkoiselle tekijälle kuten kotieläimille, pölypunkille tai siitepölylle.

 

Vauvan ja lapsen ihottuman hoito

Monet ihottuman hoitosuositukset ovat samanlaisia sekä aikuisille että lapsille, mutta koska pienten lasten iho on erityisen herkkä, suosittelemme kuitenkin kääntymistä terveydenhoitoalan ammattilaisen puoleen, jolloin saat parhaat neuvot . Tässä kuitenkin tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä.

Vauvan ja lasten ihottuman hoito

Päivittäinen muutaman minuutin kylpy lämpimässä (ei koskaan kuumassa) vedessä auttaa pitämään vauvan ihon puhtaana ja estämään tulehduksia. On tärkeää kosteuttaa iho välittömästi kylvyn jälkeen ja pitää se kosteana koko päivän. Kosteuttavat voiteet auttavat vähentämään oireita ja pitämään kutinaa loitolla.

Raapimisen estäminen on tärkeää – raapiminen pahentaa ihottumaa vahingoittamalla ihon pintakerrosta ja voi johtaa tulehdukseen. Suojaamalla vauvan tai pienen lapsen kädet yöllä lapasilla voi auttaa heitä nukkumaan paremmin ja estämään raapimista ja ihon vahingoittamista.

VINKKI: Kesällä vauvan voiteen säilyttäminen jääkaapissa voi auttaa vauvan ihon viilentämisessä ja rauhoittamisessa.

Mikäli lapsesi ihottuma on vakava, voi lääkäri määrätä erilaisia voiteita, paikallishoitoja kuten kortisonivoiteita tai antibiootteja avuksi ihon paranemisessa tai estämään tulehduksia

Raapiminen pahentaa ihottumaa

Lopuksi myös ihottuman aiheuttajien tunnistaminen voi auttaa sinua lapsesi ihon hoidossa. Joskus ei ole mahdollista päätellä, mikä aiheuttaa ihottuman pahenemisvaiheen, mutta on hyvä olla tietoinen ärsykkeistä, jotka häiritsevät pikkuistasi kuten liika kuumuus tai tiettyjen tuotteiden käyttö. Vaikka ruoka-allergiat voivat olla osa ongelmaa, kysy aina ensin terveydenhuoltoalan ammattilaiselta allergiatestauksen mahdollisuudesta ennen kuin poistat ruoka-aineita lapsen ruokavaliosta.

Miten sinä itse voit?

Kun vauva tai pieni lapsii kärsii ihottumasta, se ei ole rankkaa vain heille – se on vaativaa myös vanhemmille. Jokainen vanhempi tietää, että lapsen kärsimyksen katsominen on vaikeaa ja kun on kyseessä ihottuma voi tilanne tuntua hallitsemattomalta, mikä tekee olon vielä kurjemmaksi. On kuitenkin tärkeää muista, ettei asia ole sinun syysi ja että useat vanhemmat käyvät läpi samaa. Vertaistukiryhmien puoleen kääntyminen voi auttaa ja silloin pääsee keskustelemaan ja saamaan vinkkejä samassa tilanteessa olevilta toisilta vanhemmilta. Kortisoniton Bepanthen Anti-Exem -voide sopii koko perheen myös vauvan kutiavan, ärtyneen ihon ja ihottuman päivittäiseen hoitoon.

Kortisoniton Bepanthen SensiCalm

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen 50 mg/g voide ja Bepanthen 50 mg/g emulsiovoide: Käyttöaihe: Paikallisesti käytettynä edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista. Vaikuttava aine: dekspantenoli. Annostus: Levitetään kerran tai useita kertoja päivässä vaurioituneelle alueelle. Älä käytä: Jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Varoitukset ja varotoimet: Keskustele lääkärin kanssa, ellei olosi parane tai se huononee. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetolyhennelmä perustuu 27.01.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin/päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Bayer Oy. Lue pakkausseloste.
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Bepanthen Eye. Valmistaja: CE0483, Penta Arzneimittel GmbH, Saksa. Bepanthen SensiCalm. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Bepanthen Anti-Scar. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Lue käyttöohje.
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506