Auringon polttama iho & palaneen ihon hoito

Aikojen alusta asti auringonvalo on valaissut, lämmittänyt ja rauhoittanut meitä. Jos emme kuitenkaan suojaudu riittävän hyvin, auringon UVA- ja UVB-säteilyllä voi olla monia kielteisiä vaikutuksia, jotka vaihtelevat ihoärsytyksen aiheuttamasta hankalasta olosta ihosyöpään.

 

Mitä UV-säteily on?

Auringosta tulee erilaista säteilyä, johon kuuluvat:

  • infrapunasäteily, joka saa aikaan lämmön tunteen auringolle altistumisen aikana
  • ultraviolettisäteily (UV), joka ei ole silmin havaittavissa.

UV-säteilyä on taas kolmea eri tyyppiä, jotka luokitellaan aallonpituuden mukaan:

  • UVA-säteet, jotka tunkeutuvat syvimmälle ihoon
  • UVB-säteet, jotka imeytyvät lähes kokonaan ihon uloimpiin kerroksiin
  • UVC-säteet, jotka jäävät ilmakehään.

Tiesitkö, että vaikka UVB-säteet muodostavat vain 5 % auringon säteilystä, ne ovat kaikkein vaarallisimpia?

 

Mitä vaikutuksia UV-säteilyllä on?

UV-säteilyn haitat – auringonpolttamat

UV-säteet vaikuttavat haitallisesti terveyteen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. UVA-säteet aiheuttavat enemmän aurinkoallergiaa ja ihon ennenaikaista vanhenemista, kun taas ihon palaminen ja ruskettuminen auringossa liittyy enimmäkseen UVB-säteisiin. Varmista, että käyttämäsi aurinkovoide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Etenkin UVA-säteet aiheuttavat aurinkoyliherkkyyttä, monimuotoista valoihottumaa tai valoherkkyyttä. Pitemmällä aikavälillä nämä säteet hajottavat ihon kollageenia, mikä kiihdyttää vapaiden radikaalien tuotantoa ja johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, jonka oireita ovat ihon oheneminen, ryppyisyys ja pienet pigmenttiläiskät.

Ihon palaminen auringossa on toinen UV-säteiden ja etenkin UVB-säteiden haitallinen vaikutus. Auringonpolttamat ja ruskettuminen vastaavat ihon pigmentin, melaniinin, tuotannon lisäystä. Vastoin yleistä uskomusta, ruskettuminen ei suojaa ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta.

Sekä UVA- että UVB-säteet vaikuttavat syöpäkasvaimien muodostumiseen hyökkäämällä soluissa olevaa DNA:ta vastaan, vaikka ei olisikaan altistunut niin pitkään auringolle, että iho olisi palanut.

Tiesitkö, että pilvet tai lasi eivät estä UV-säteilyä?

 

Mitä auringonpolttama on ja miten sen voisi välttää?

Auringon polttama iho

Auringonpolttaman aiheuttaa auringon säteily ja etenkin UVB-säteet. Se on yleensä ensimmäisen asteen palovamma, joka ulottuu vain ihon uloimpiin kerroksiin. Iho muuttuu vaaleaihoisilla, tummaihoisilla ihon väri ei välttämättä muutu, kirkkaanpunaiseksi vaaleaihoisilla ja tuntuu aralta. Iho kuoriutuu ja vaikuttaa sen jälkeen palautuvan normaaliksi muutaman päivän jälkeen. Myös toisen asteen palovamma voi syntyä, jos iho on erityisen herkkä tai aurinkoaltistus on ollut hyvin voimakasta. Tämä voi aiheuttaa rakkuloita, ja ihon paraneminen voi kestää pitempään eli noin 1–2 viikkoa.

Vain muutaman minuutin aurinkoaltistus voi aiheuttaa ihon palamisen. Auringonsäteet voivat läpäistä pilvet tai heijastua hiekasta, lumesta tai vedestä, jolloin UVA- ja UVB-säteet pääsevät vaikuttamaan jopa pilvisenä, viileänä tai tuulisenä päivänä tai varjon alla oleskellessa. Myös autoillessa on tärkeää suojata itsensä ja perheensä auringolta, etenkin vauvat ja pikkulapset, sillä auringonsäteet pääsevät lasin läpi.

 

Auringon hyödyt

Vaikka auringolle altistumiseen liittyy riskejä, auringossa oleskelusta on myös hyötyä, jos on suojautunut riittävästi. UVB-säteiden ansiosta elimistö pystyy muodostamaan D-vitamiinia, joka on kalsiumin sitoutumista luustoon edistävä tärkeä vitamiini. Tämän hyödyn saamiseen riittää kuitenkin, että vain pieni osa kehoa altistuu auringolle: 5–10 minuuttia, 2–3 kertaa viikossa aurinkoisina päivinä riittää. Pitempi altistuminen ei lisää hyötyjä, sillä ylimääräinen D-vitamiini poistuu elimistöstä.

Aurinko ja D-vitamiini

Kohtuullista aurinkoaltistusta myös suositellaan psoriaasia sairastaville, koska auringon UV-säteet voivat auttaa pienentämään tulehtuneita ihoalueita. Luonnollisesti aurinkosuojaa tarvitaan ehkäisemään auringon haitallisia vaikutuksia.

Auringonvalo voi lievittää myös kaamosmasennusta. Auringonvalon puute voi aiheuttaa kaamosmasennusta, jonka oireet ovat masennuksen kaltaisia ja ilmaantuvat useimmiten vuoden pimeimpänä aikana. Kävely ulkona auringonvalossa tai lääkärin suosittelema valoterapia voi auttaa lievittämään kaamosmasennuksen oireita.

 

Bepanthen auringon polttaman ihon hoidossa

Bepanthen-voiteet edesauttavat ihon paranemista ja uudistumista, jos iho on palanut auringossa tai siinä on pieni palovamma. Bepanthen-voiteita voi käyttää, kun akuutti vaihe (2–3 päivää ihon palamisen jälkeen) on ohi ja ihoalueeseen voi koskea ilman kipua. Kevyempi Bepanthen-emulsiovoide on helppo levittää ja siksi se sopii erityisen hyvin kipeiden auringonpolttamien hoitoon.

LÄÄKEVALMISTE: Bepanthen 50 mg/g voide ja Bepanthen 50 mg/g emulsiovoide: Käyttöaihe: Paikallisesti käytettynä edesauttaa pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista. Vaikuttava aine: dekspantenoli. Annostus: Levitetään kerran tai useita kertoja päivässä vaurioituneelle alueelle. Älä käytä: Jos olet yliherkkä jollekin tuotteen sisältämälle aineelle. Varoitukset ja varotoimet: Keskustele lääkärin kanssa, ellei olosi parane tai se huononee. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetolyhennelmä perustuu 27.01.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin/päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Bayer Oy. Lue pakkausseloste.
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Bepanthen Eye. Valmistaja: CE0483, Penta Arzneimittel GmbH, Saksa. Bepanthen SensiCalm. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Bepanthen Anti-Scar. Valmistaja: CE0123, Bayer Consumer Care AG, Sveitsi. Lue käyttöohje. 
KOSMEETTINEN VALMISTE: Bepanthol Lotion, Bepanthol Huulivoide

  • L.FI.MKT.12.2020.6506