Vauvan iho

Mitä vauvan iho tarvitsee

Vastasyntyneet vauvat ovat ihania, ja yksi ihanimmista asioista on vauvan pehmeä iho. Vauvan iho on kuitenkin myös yhtä herkkä kuin se on pehmeä, joten se saattaa vaurioitua ja ärtyä helposti.

Vauvan iho on erittäin herkkä. Se on 20–30 % ohuempi kuin aikuisen iho ja sen vuoksi sitä on hoidettava erityisen varovasti. Vauvan ihoa voi nimittäin vahingoittaa epähuomiossa esimerkiksi vain käyttämällä liian karkeaa pyyhettä.

Vauvan ihonhoito

Vauvan ihon pintakerroksen pH-arvo on hieman suurempi kuin aikuisen ihon ja iho on erittäin herkkä, joten se reagoi helposti kemikaaleihin. Kun valitset vauvan iholle käytettävää valmistetta, vältä vahvoja puhdistusaineita ja kemikaaleja sisältäviä tuotteita, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa.

Käytä luotettavia, vauvan iholle soveltuvia ihonhoitotuotteita, jotka ovat kliinisesti testattuja sekä rauhoittavia ja hajusteettomia, eivätkä sisällä lisättyjä väri-, säilöntä- tai antiseptisia aineita.

Jos sinulla on kysymyksiä vauvan ärtyneestä ihosta, vaippaihottuman hoidosta tai mahdollisista ihottumaoireista, ota yhteyttä neuvolaan.

Kylvettäminen ja ihonhoito

Haluat tietenkin pitää vauvasi puhtaana ja raikkaana, mutta vauvaa pesemisessä voi mennä myös liiallisuuksiin. Itse asiassa useat asiantuntijat eivät suosittele jokapäiväistä kylvettämistä, koska se voi kuivattaa liikaa vauvan ihoa. Sen sijaan vauvan kasvot, kaula, kädet ja takamus on pestävä joka päivä.

Vauvan herkkä iho on alttiimpi kemiallisille aineille, joita on joskus kovissa saippuoissa ja puhdistusaineissa. Siksi on parasta käyttää herkälle iholle kehitettyjä mietoja ja hajusteettomia tuotteita. Kovien puhdistusaineiden käyttöä vauvan pesussa on hyvä välttää myös siksi, että ne poistavat ihosta luonnollisia öljyjä, mikä johtaa ihon kuivumiseen. Pyri välttämään vaahtoavien pesuaineiden käyttöä ja etenkin sellaisia saippuoita, vaahtokylpyaineita ja suihkugeelejä, joita ei ole tarkoitettu vauvoille.

Tarkista aina ennen ostamista, mitä aineita tuotteet sisältävät, ja vältä tuotteita, jotka sisältävät alkoholia, väriaineita, säilytysaineita tai lisättyjä hajusteita. Apteekin henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa oikeanlaisen tuotteen löytämisessä.

Bepanthen Voide ennaltaehkäisee vaippaihottumaa ja auttaa sen hoidossa

Huuhtele ihottuma-alue haalealla vedellä.

Tämä auttaa pitämään vauvan ihon puhtaana ja huuhtelu on tärkeää toistaa jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä, kunnes ihottuma rauhoittuu. Pelkkä vesi sopii tähän parhaiten. Jos kuitenkin käytät saippuaa, käytä mietoa saippuaa ja ainoastaan silloin, kun vauva on ulostanut, koska saippuan liikakäyttö voi häiritä ihon paranemisprosessia.

Suojaa iho Bepanthen Voiteella joka vaipanvaihdon yhteydessä

Bepanthen Voide suojaa vauvan ihoa ja mahdollistaa samalla ihon hengittämisen, mikä auttaa ehkäisemään vaippaihottumaa jatkossa. Bepanthen Voide sisältää dekspantenolia, joka muuttuu iholla B5-vitamiiniksi ja joka on tunnettu ihoa uudistavista ominaisuuksistaan. Bepanthen Voide on kehitetty lapsen herkän ihon tarpeisiin, eikä se sisällä haju-, väri- eikä säilytysaineita. Tämän ansiosta sitä on käytetty ihoa suojaavana ja hoitavana tuotteena jo 60 vuotta.

Valitse oikeanlaiset kosteuspyyhkeet.

Vältä käyttämästä kosteuspyyhkeitä, jotka sisältävät alkoholia tai tuoksuja. Jos huomaat, että kosteuspyyhe ei sovi vauvalle, käytä pelkkää vedellä kostutettua pehmeää paperia tai pesulappua, kunnes ihottuma on parantunut.

Anna vauvan ihon olla paljaana ja saada ilmaa.

Kiinnitä vaippa vauvan ylle löysästi siten, että ilma kiertää. Päiväunien ajaksi ota vaippa pois ja aseta vauva makaamaan pyyhkeen päälle. Ihoalueen kuivuminen vähentää hiivatulehduksen kehittymisen riskiä.