Vaippaihottuman hoito

Mitä vaippaihottuma on?

Ehkä huomaat, että vauvasi iho on muuttunut punaiseksi ja araksi ja se on turvonnut vaippa-alueelta – pakaroiden, reisien ja sukuelinten alueelta. Olet ehkä huomannut myös muutoksia vauvasi käyttäytymisessä – hän on tavallista äreämpi, ja hänellä on epämukava olo etenkin vaipanvaihdon aikana. Vauvasi saattaa jopa kiukutella tai itkeä, kun vaippa-aluetta pestään tai kosketetaan.

Ei syytä huoleen. Vaippaihottuma on vauvoilla erittäin yleistä, ja vaikka monet vanhemmat ajattelevat tehneensä jotakin väärin, jos heidän pienokaiselleen ilmaantuu vaippaihottumaa, niin ei kuitenkaan ole. Vauvan iho on erittäin herkkä, ja oikeanlainen voide tehoaa nopeasti ja helposti vaippaihottumaan.

Miten vaippaihottuma syntyy?

Vaippaihottuman tavallisimmat syyt ovat märät vaipat tai alushousut, jotka ovat kosketuksissa vauvan ihoon. Virtsan aiheuttama kosteus edistää voimakkaasti ihottuman syntymistä. Kun tähän lisätään vielä vaipan hankaamisen ja vauvojen ulosteissa olevien entsyymien vaikutus, nämä yhdessä muodostavat täydelliset olosuhteet vaippaihottuman kehittymiselle.

Vaipan sisällön kosketus ihoon suurentaa ihon pH-arvoa. Vauvan herkkää ihoa hankaava vaippa ja vauvan ulosteiden entsyymien aiheuttama ärsytys ovat vaippaihottuman tärkeimpiä aiheuttajia. Kun tähän yhdistetään vielä vauvan vaipan aikaan saama kostea ja lämmin ympäristö, on helppo ymmärtää, että ihon vaurioituminen on lähes väistämätöntä.

Kun ihoa suojaava kerros vaurioituu, se voi johtaa vanhempien kammoamaan kivuliaaseen ja punoittavaan ihottumaan.

Miten sitä voi ehkäistä?

Vaippaihottuma on vauvoilla hyvin yleinen vaiva, ja vaikka ryhdyt varotoimiin varmistaaksesi, että pienokaisesi olo on mahdollisimman mukava, joissakin tilanteissa vaippaihottumaa on mahdotonta ehkäistä.

Voit kuitenkin vähentää tämän epämukavan iho-ongelman ilmaantumisen mahdollisuutta joillakin toimenpiteillä:

  • Muista vaihtaa vauvan vaippa usein ja käytä vauvan pepun huuhtelemiseen vettä vaipan vaihdon yhteydessä.
  • Levitä oikeanlaista voidetta joka vaipanvaihdon yhteydessä.
  • Anna vauvasi olla ilman vaippaa lyhyitä aikoja joka päivä.

Bebathen Voide ennaltaehkäisee vaippaihottumaa ja auttaa sen hoidossa

Huuhtele ihottuma-alue haalealla vedellä.

Tämä auttaa pitämään vauvan ihon puhtaana ja huuhtelu on tärkeää toistaa jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä, kunnes ihottuma rauhoittuu. Pelkkä vesi sopii tähän parhaiten. Jos kuitenkin käytät saippuaa, käytä mietoa saippuaa ja ainoastaan silloin, kun vauva on ulostanut, koska saippuan liikakäyttö voi häiritä ihon paranemisprosessia.

Suojaa iho Bepanthen Voiteella joka vaipanvaihdon yhteydessä

Bepanthen Voide suojaa vauvan ihoa ja mahdollistaa samalla ihon hengittämisen, mikä auttaa ehkäisemään vaippaihottumaa jatkossa. Bepanthen Voide sisältää dekspantenolia, joka muuttuu iholla B5-vitamiiniksi ja joka on tunnettu ihoa uudistavista ominaisuuksistaan. Bepanthen Voide on kehitetty lapsen herkän ihon tarpeisiin, eikä se sisällä haju-, väri-, eikä säilytysaineita. Tämän ansiosta sitä on käytetty ihoa suojaavana ja hoitavana tuotteena jo 60 vuotta.

Valitse oikeanlaiset kosteuspyyhkeet.

Vältä käyttämästä kosteuspyyhkeitä, jotka sisältävät alkoholia tai tuoksuja. Jos huomaat, että kosteuspyyhe ei sovi vauvalle, käytä pelkkää vedellä kostutettua pehmeää paperia tai pesulappua, kunnes ihottuma on parantunut.

Anna vauvan ihon olla paljaana ja saada ilmaa.

Kiinnitä vaippa vauvan ylle löysästi siten, että ilma kiertää. Päiväunien ajaksi ota vaippa pois ja aseta vauva makaamaan pyyhkeen päälle. Ihoalueen kuivuminen vähentää hiivatulehduksen kehittymisen riskiä.