Vaipanvaihto

Valmistelu

Pese ensin kätesi ja kuivaa ne.

Seuraavaksi varmista, että sinulla on lämmin, puhdas ja kuiva paikka, missä voit vaihtaa vauvan vaipan. Voit käyttää vaihtoalustaa, mutta voit myös levittää pyyhkeen tai puhtaan kangasvaipan mille tahansa pehmeälle ja lämpimälle alustalle.

Ota tarvikkeet valmiiksi esiin:

 1. Puhdas vaippa
 2. Vauvan kosteuspyyhkeitä tai kosteaa kangasta
 3. Muovipussi (likaista vaippaa varten)
 4. Suojaava voide (Bepanthen Voide sopii erittäin hyvin)

Likaisen vaipan poistaminen

 1. Avaa vaipan tarrat ja kiinnitä ne taakse, jotteivät ne tartu vauvan ihoon, mutta älä vielä poista likaista vaippaa.
 2. Pyyhi mahdollinen uloste pois. Jos kyseessä on poikavauva, suojaa penis puhtaalla kankaalla tai vaipalla.
 3. Pidä kiinni vauvan nilkoista ja nosta vauvan takamus ylös.
 4. Taita likainen vaippa kahtia vauvan alla siten, että puhdas puoli on ylöspäin.
 5. Puhdista vauvan etupuoli perusteellisesti kosteuspyyhkeellä tai kostealla kankaalla. Vaihtaessasi vaippaa tyttövauvalle pyyhi aina edestä taaksepäin - emättimestä poispäin.
 6. Nosta vauvan molemmat jalat ylös ja puhdista takamus.

Puhtaan vaipan laittaminen

 1. Levitä iholle suojaavaa suojaavaa voidetta (esimerkiksi Bepanthen Voide).
 2. Aseta puhtaan vaipan yläosa (missä tarrat sijaitsevat) vauvan takamuksen alle. Nosta vaipan loppuosa jalkojen välistä eteen ja levitä sitä sivuille vauvan koon mukaan.
 3. Kiinnitä vaippa sivutarroilla ja varmista, että se on kiinni napakasti mutta ei niin tiukka, että se puristaa vauvan ihoa.
 4. Tarkista valmistajan ohjeet erityisohjeiden varalta.

Nyt vauvallasi on puhdas ja kuiva vaippa.

On hyvä muistaa

Vaipanvaihdossa ei ole tiukkoja sääntöjä - vauvat ovat yksilöllisiä.

 • Kaikkien vauvojen iho on herkkä, mutta joidenkin vauvojen iho saattaa olla muita herkempi. Nämä vauvat on vaihdettava kuiviin heti, kun vaippa tulee märäksi, sillä muuten heidän ihonsa ärtyy ja alkaa punoittaa. Muut vauvat voivat odottaa, että vaippa vaihdetaan ennen joka syöttöä tai sen jälkeen.
 • Kaikille vauvoille on yhteistä se, että vaippa pitää vaihtaa heti ulostamisen jälkeen. Tämä ehkäisee vaippaihottumaa ja hajuhaittoja.
 • Vältä kasaamasta vaippaa vauvan jalkojen väliin, missä se voi hangata ihoa. Vältä myös peittämästä vastasyntyneen napatynkää (tai käytä erityisiä vastasyntyneiden vaippoja, joissa on lovi napatyngän kohdalla). Aseta poikavauvan penis alaspäin, jolloin kosteus ei valu yhtä helposti ulos vaipasta.

Bebanthen Voide ennaltaehkäisee vaippaihottumaa ja auttaa sen hoidossa

Huuhtele ihottuma-alue haalealla vedellä.

Tämä auttaa pitämään vauvan ihon puhtaana ja huuhtelu on tärkeää toistaa jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä, kunnes ihottuma rauhoittuu. Pelkkä vesi sopii tähän parhaiten. Jos kuitenkin käytät saippuaa, käytä mietoa saippuaa ja ainoastaan silloin, kun vauva on ulostanut, koska saippuan liikakäyttö voi häiritä ihon paranemisprosessia.

Suojaa iho Bepanthen Voiteella joka vaipanvaihdon yhteydessä

BepanthenVoide suojaa vauvan ihoa ja mahdollistaa samalla ihon hengittämisen, mikä auttaa ehkäisemään vaippaihottumaa jatkossa. Bepanthen Voide sisältää dekspantenolia, joka muuttuu iholla B5-vitamiiniksi ja joka on tunnettu ihoa uudistavista ominaisuuksistaan. Bepanthen Voide on kehitetty lapsen herkän ihon tarpeisiin, eikä se sisällä haju-, väri-, eikä säilytysaineita. Tämän ansiosta sitä on käytetty ihoa suojaavana ja hoitavana tuotteena jo 60 vuotta.

Valitse oikeanlaiset kosteuspyyhkeet.

Vältä käyttämästä kosteuspyyhkeitä, jotka sisältävät alkoholia tai tuoksuja. Jos huomaat, että kosteuspyyhe ei sovi vauvalle, käytä pelkkää vedellä kostutettua pehmeää paperia tai pesulappua, kunnes ihottuma on parantunut.

Anna vauvan ihon olla paljaana ja saada ilmaa.

Kiinnitä vaippa vauvan ylle löysästi siten, että ilma kiertää. Päiväunien ajaksi ota vaippa pois ja aseta vauva makaamaan pyyhkeen päälle. Ihoalueen kuivuminen vähentää hiivatulehduksen kehittymisen riskiä.