Arvet

Miten arvet syntyvät?

Ihovammojen jäljiltä jää helposti arpia. Arpeutumatta paranevat vain pintahaavat, jotka eivät ulotu syvempiin ihokerroksiin.

Elimistö pyrkii saamaan haavan umpeen mahdollisimman pian. Mitä kauemmin haava pysyy avoimena, sitä suurempi vaara on, että elimistöön pääsee mikrobeja tai tulehdusta aiheuttavia vierasesineitä. Siksi elimistö käynnistää välittömästi vaurion synnyttyä mutkikkaan paranemisprosessin, johon kuuluu useita osittain päällekkäisiä vaiheita:

Lue lisää

 • Haavan paraneminen alkaa inflammaatio- eli tulehdusvaiheella, jossa elimistö taistelee taudinaiheuttajia vastaan ja puhdistaa haava-alueen vierasesineistä ja mikrobeista.
 • Noin neljän päivän kuluttua vaurion synnystä käynnistyy korjausvaihe, jolloin muodostuu uusia ihosoluja ja verenkierto elpyy. Kun haava on kokonaan umpeutunut, rupi irtoaa.
 • Tämän jälkeen alkaa kudosrakenteiden uudelleenmuodostuminen. Siinä elimistö tuottaa sidekudosta ja varastoi kollageenia – syntyy arpi.

Tämä viimeinen vaihe voi kestää hyvinkin kauan. Muodostuva arpikudos ei ole yhtä kimmoisaa kuin terve ihokudos, ja sen kyky sitoa kosteutta on heikentynyt.

Elimistön tuottaman kollageenin määrästä riippuen voi syntyä rumia, koholla olevia arpia, joita kutsutaan hypertrofisiksi arviksi. Oikealla hoidolla arpikudosta voidaan kuitenkin vähentää.

Arvenmuodostumisen syyt

Arven muodostuminen on luonnollinen osa ihon paranemisprosessia.  Eri tekijät voivat kuitenkin aiheuttaa liiallista arvenmuodostusta:

 • Voimakas auringonsäteily ja infektiot voivat hidastaa paranemista ja lisätä arpeutumista.
 • Myös ihon venyminen tai vaurioituminen paranemisprosessin aikana voi heikentää arven paranemista.
 • Kuiva iho voi aiheuttaa paranemista hidastavia tulehduksia ihon pinnan alle.

Ennaltaehkäiseminen

Arpeutumista voi alkaa ehkäistä jo heti haavan synnyttyä. 

Pitkittynyt tulehdustila lisää näkyvien, punoittavien ja koholla olevien arpien muodostumista. Siksi iho on tärkeää pitää kosteana. Kun haava on puhdistettu, on pidettävä huoli sen kosteutuksesta. Koska arpikudos sitoo heikosti kosteutta, arpea on hyvä hoitaa erityisesti arven hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla heti, kun haava on umpeutunut.

Lue lisää

Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan silikonipohjaisilla valmisteilla saadaan arpien hoidossa parhaat tulokset. Niitä ovat mm. silikonigeelit, joiden muodostama kalvo suojaa uutta ihoa kuivumiselta.

Muut kosteuttavat ainesosat, kuten dekspantenoli, sitovat lisää kosteutta ihoon ja siten tukevat ihon kosteustasapainoa.

Myös arven säännöllinen hieronta auttaa tekemään arvesta huomaamattomamman. Se tehostaa verenkiertoa, edistää kollageenin uudelleenjärjestäytymistä ja ylimääräisen kollageenin hajoamista sekä pehmittää arpikudosta. Siksi hieronta kuuluu olennaisena osana arven hoitoon.

Säännöllinen hoito vähentää arpien punoitusta ja tasoittaa niitä. Hoito pehmittää, tasoittaa ja vaalentaa myös vanhempia, korkeintaan pari vuotta vanhoja arpia.

Arvenmuodostuksen vähentämiseksi kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat vinkit:

 • Älä kohdista haavaan tai arpeen vetoa tai venytystä. Anna vaurioituneen alueen olla mahdollisimman rauhassa
 • Älä hankaa arpea (esim. korulla tai vaatteella)
 • Vältä auringonvaloa tai huolehdi UV-suojasta (esim. aurinkosuojavoiteella tai meikillä).  Muuten arvet voivat tummua ajan mittaan

Bepanthen Anti-Scar arpigeeli arpien hoidossa

Bepanthen Anti-Scar ‑arpigeeli ehkäisee punoittavan ja kohollaan olevan arven muodostumista yksinkertaisesti ja tehokkaasti kolmella tavalla:

 • Hierontapallo rikkoo liiallisia kollageenisäikeitä, jotka saattavat aiheuttaa liiallista arpeutumista ja arven liikakasvua.
 • Silikoni muodostaa kalvon, joka suojaa uutta ihoa kuivumiselta.
 • Dekspantenoli kosteuttaa ja lievittää oireita: kutinaa, kireyttä ja punoitusta.

Hoito tulee aloittaa ajoissa ja sitä tulee jatkaa säännöllisesti ja riittävän pitkää, vähintään kahden kuukauden ajan.

Bepanthen Anti-Scar Arpigeeli

Bepanthen® Bepanthen Anti-Scar Arpigeeli

Ehkäisee ja häivyttää arpia näkyvästi ja vähentää arven kutinaa ja punoitusta

CE-merkitty terveydenhuollon laite.