Auringon polttama iho ja pienet palovammat

Ihon suojaaminen auringolta

Useimmat ihmiset nauttivat auringossa olosta, mutta on tärkeää myös muistaa auringon UV-säteistä johtuva riski ihon palamiseen. Jos iho altistuu auringonsäteille liian pitkään, voi seurauksena olla tulehtunut ja epämukavalta tuntuva iho. Ihmiset sietävät auringonsäteilyä eri tavoin ihotyypin mukaan, mutta seuraavat perusohjeet auttavat välttämään ihon palamisen auringossa:

  • Vältä suoraa auringonvaloa keskipäivällä ja alkuiltapäivästä (klo 11–15), jolloin auringonsäteily on voimakkainta.
  • Käytä hattua, aurinkolaseja ja vartaloa suojaavaa vaatetusta.
  • Levitä iholle korkeakertoimista aurinkovoidetta.

Lapset ja aurinko

Lasten iho on herkempi kuin aikuisten ja sen vuoksi erityisen altis palamaan auringossa. Tässä on muutama hyödyllinen vinkki auringossa oleskeluun lapsille:

  • Lasten tulisi käyttää hattua, UV-säteiltä suojaavaa vaatetusta ja aurinkolaseja, joiden UV-suoja on 100 %.
  • Lasten kasvot, olkapäät, selkä ja jalat tulisi suojata erityisen hyvin UV-säteilyltä.
  • Pidä huolta, että lapsi juo tarpeeksi vettä tai laimennettua hedelmämehua.
  • Alle 1-vuotiaiden lasten ei tulisi koskaan antaa oleskella suorassa auringonvalossa.
  • Levitä pikkulasten näkyvissä oleville ihoalueille aurinkovoidetta, jonka suojakerroin (SPF) on 50.

Auringon polttaman ihon oireet

Auringon polttaman ihon oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin, mutta punoittava, epämukavalta tuntuva tai hilseilevä iho voi olla merkki palamisesta auringossa. Vakavampiin oireisiin kuuluvat turvotus ja rakkuloiden muodostuminen. Ensimmäiset merkit on tärkeää huomata ajoissa ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Pienten palovammojen hoito

Pienten palovammojen ensihoito on kaikkein tehokkainta, kun toimit nopeasti.  Jos huomaat, että oma tai perheenjäsenesi iho on palanut, puhdista iho-aluetta kylmällä vedellä vähintään 5 minuutin ajan. Tämä vähentää ihosoluihin kohdistuneita vaurioita alentamalla ihon lämpötilaa. Levitä sitten palaneelle iholle viilentävää valmistetta.

Bepanthen palovamman tai auringon polttaman ihon hoidossa

Bepanthen voiteet edesauttavat ihon paranemista ja uudistumista, jos iho on palanut auringossa tai siinä on pieni palovamma. Bepanthen voiteita voi käyttää, kun akuutti vaihe (2–3 päivää ihon palamisen jälkeen) on ohi ja ihoalueeseen voi koskea ilman kipua.

Kevyempi Bepanthen emulsiovoide on helppo levittää ja siksi se sopii erityisen hyvin kipeiden auringonpolttamien hoitoon.